Oververhitting bij konijnen en knaagdieren
Wist u dat konijnen en knaagdieren moeilijk kunnen omgaan met de warmte? Konijnen en knaagdieren kunnen hun warmte niet goed kwijt. In tegenstelling tot de hond kunnen ze dit niet door te hijgen. Daarnaast hebben ze een beperkte mogelijkheid om te zweten via de voetzolen, maar lang niet zo effectief als bij de mens. Zo kunnen ze gemakkelijk oververhit raken. Om dit te voorkomen hebben we een aantal tips en do’s en don’ts voor u opgesteld.
Hoe herken ik oververhitting bij konijn en knaagdieren?
De eerste verschijnselen die gezien worden bij oververhitting zijn kwijlen en een snelle ademhaling. Het konijn/knaagdier wordt daarnaast sloom. Afhankelijk van de situatie kan het dier ook in paniek raken of aan de diarree raken. Uiteindelijk zal het dier gaan hijgen, niet om de warmte kwijt te raken maar omdat hij benauwd is, zakt door de poten zakken en raakt in shock. Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en het dier komt dan snel te overlijden.
Wat te doen als het konijn of knaagdier oververhit is?
- Leg het konijn of knaagdier op een koele en schaduwrijke plaats.
- Zorg ervoor dat het dier zo rustig mogelijk blijft.
- Geef het dier kleine beetjes water.
- Koel het dier niet gelijk over het gehele lichaam af, dit kan onderkoeling veroorzaken.
- Koel eerst de voeten en de buik goed af en blijf temperaturen.
- Leg het dier op een natte handdoek of leg deze tegen de buik aan
- Doe het konijn niet in bad, dit zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor kan het dier minder goed de warmte kwijt en raakt eerder in shock.
- Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!
Oververhitting bij konijnen en knaagdieren voorkomen: Do’s
- Zorg voor voldoende schoon en koel drinkwater op meerdere plekken. Doe een speciale hoes om het drinkflesje heen. Dit zorgt ervoor dat het water koel blijft, voorkomt algengroei en voorkomt dat het waterflesje een vergrootglas wordt waardoor er brand kan ontstaan.
- Zorg voor een koele en schaduwrijke plek. Het is heel belangrijk om te zorgen dat het verblijf in de schaduw staat. In de winkel hebben we leisteenplaatjes die u in de vriezer kan leggen voor extra verkoeling. Deze worden erg snel koel en blijven langdurig koud. Wikkel ze wel in een doek om vriesbrand te voorkomen.
- Maak het verblijf goed schoon. Schep de poep/plasplek dagelijks weg en verschoon het gehele verblijf 2x per week.
- Geef voldoende vochthoudende groenten als het dier dit gewend is. Denk bijvoorbeeld aan witlof of komkommer. Geef het niet direct uit de koelkast, laat het altijd even op kamertemperatuur komen. Haal oude groente regelmatig weg.
- Sommige konijnen of knaagdieren hebben wel eens een vieze achterkant. Dit is een bron voor vliegenmaden ( myiasis/madenziekte ). Controleer uw dier elke dag en houd hem goed schoon. Voor konijnen bestaat er de nomyiasis spray om dit te voorkomen.
- Zorg voor rust.
- Vaccineer uw konijnen voor de zomer om ziektes als myxomatose, RHD-1 en RHD-2 te voorkomen.
Oververhitting bij konijnen en knaagdieren voorkomen: Don’ts
- Dek het verblijf niet af met (donkere) doeken, dit zorgt voor minder ventilatie.
- Laat het konijn of knaagdier nooit alleen achter in de auto, ook met een raampje open wordt het bloedheet in de auto!
- Geef geen bevroren groenten.
- Maak het dier of delen van het verblijf niet nat. Er is dan meer kans op smetplekken en myiasis (madenziekte) .
- Ga niet spelen of knuffelen op het heetst van de dag.
- Gebruik geen koelelementen voor mensen of andere dieren, het is giftig en een konijn of knaagdier gaat toch snel knagen.