Oververhitting bij honden
Wist u dat honden moeilijk kunnen omgaan met de warmte? Honden kunnen hun warmte niet kwijt door te zweten, maar alleen maar door te hijgen en een beetje via de voetzolen. Honden raken snel oververhit. Om dit te voorkomen hebben we een aantal tips en do’s en don’ts voor u opgesteld.
Verschijnselen van oververhitting bij honden
De eerste verschijnselen die gezien worden bij oververhitting zijn hijgen en kwijlen. De hond wordt daarnaast sloom en wil niet verder lopen. Afhankelijk van de situatie kan de hond ook in paniek raken. Daarnaast kan de hond gaan braken en aan de diarree raken. Uiteindelijk zal hij door de poten zakken en in shock raken. Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en de hond komt dan snel te overlijden.
Wat te doen als de hond oververhit is?
- Leg de hond op een koele en schaduwrijke plaats.
- Zorg ervoor dat de hond zo rustig mogelijk blijft.
- Geef de hond kleine beetjes water.
- Koel de hond niet gelijk over het gehele lichaam af, dit kan onderkoeling veroorzaken.
- Koel eerst de voeten en de buik goed af en blijf temperaturen.
- Leg de hond op een natte handdoek of leg deze tegen de buik aan.
- Gooi geen water over de hond heen, dit zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor kan het dier minder goed de warmte kwijt en raakt eerder in shock.
- Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!
Oververhitting bij honden voorkomen; do's
- Zorg voor voldoende schoon en koel drinkwater.
- Zorg ervoor dat de hond altijd naar een koele en schaduwrijke plek kan gaan. Een koelmat of koelhalsband kan zorgen voor verkoeling. Ook een kuil in de grond of het zand is een koele plek.
- Laat de hond alleen op koele dagen of tijdstippen (<20 graden) naast de fiets lopen. Zorg ervoor dat de hond maximaal in vlotte draf loopt (dus niet galopperen).
- Als u met de hond wil fietsen laat deze dan zoveel mogelijk op een zachte ondergrond lopen in plaats van op het asfalt.
- Ga hersenwerken: bijvoorbeeld met een waterfontein, zwembadje en/of andere leuke waterspeeltjes. Laat de hond brokjes uit het water op snorkelen. Is dit te makkelijk? Leg naast brokjes ook balletjes of waterspeeltjes in het zwembad. Houd altijd toezicht op de hond met speeltjes.
- Maak in de ochtend en avond grote wandelingen. Laat overdag de hond alleen uit om te poepen en plassen. Neem voor uzelf en de hond voldoende water mee.
- Check voor u gaat zwemmen of het water veilig is. In stilstaand water ontstaat snel blauwalg of botulisme. Kijk op www.zwemwater.nl of het water bij u in de buurt veilig is. Drijven er dode vissen of vogels in het water, laat uw hond hier niet zwemmen of drinken. Let op: blauwalg of botulisme is niet altijd duidelijk zichtbaar!
- Smeer honden met een dunne vacht of lichte huid in met speciale zonnebrandcrème, deze is verkrijgbaar in onze dierenkliniek.
Oververhitting bij honden voorkomen; don'ts
- Laat een hond nooit alleen achter in de auto, ook met het raampje op een kiertje wordt het bloedheet in de auto!
- Laat een hond op een warme dag niet naast de fiets lopen. De hond kan zijn eigen grens niet aangeven en krijgt in tegenstelling tot ons geen verkoeling van “de wind in zijn haren”. Daarnaast kan door het lopen op heet asfalt de hond zijn warmte niet kwijt en loopt de hond risico op blaren van de voetzolen. Dit geldt uiteraard ook voor andere intensieve activiteiten.
- Ook tijdens lange wandelingen bij hoge temperaturen loopt de hond risico op oververhitting.
- Ga niet te lang met een hond zwemmen. Zeker als een hond een bal of ander speeltje uit het water apporteert krijgt een hond veel water binnen. Dit kan leiden tot problemen.
- Laat uw hond niet kaal scheren, de vacht werkt isolerend voor een hond. Een hond raakt na het kaal scheren eerder oververhit en de kale huid verbrand veel sneller.