Algen in uw aquarium bestrijden en voorkomen

Algen zijn een grote ergernis van veel aquariumhouders. Ze kunnen het plezier in uw hobby drastisch verlagen. Wij geven u graag inzicht in het ontstaan van algen en we geven u tips om algen te bestrijden, maar liever nog te voorkomen.

Last van algen in het aquarium?

Een algenvrij aquarium bestaat niet. Algen zijn eigenlijk altijd aanwezig, ook in bakken die op het oog geen algen bevatten. Algen wachten op de meest ideale omstandigheden om te kunnen groeien. Een algenvrij aquarium is dan ook eigenlijk niet mogelijk. Sterker nog, soms geeft een beperkte hoeveelheid algen net dat beetje extra sfeer mee aan uw aquarium.

Algen bestrijden

Algen worden pas een probleem wanneer ze veelvuldig voorkomen op uw aquariumplanten of op de wanden van het aquarium. Naast het feit dat uw aquarium er niet meer mooi uit ziet, hebben algen een nadelig effect op de groei en de levensduur van uw planten. Helaas is er geen bestrijdingswijze die altijd voor alle aquaria opgaat. Daardoor kan het soms even zoeken zijn naar de methode die voor uw aquarium werkt.

Handmatig verwijderen van algen

U kunt met behulp van handschoenen of een bodemreiniger de overgrote hoeveelheid aan algen in uw aquarium terugdringen. Bij Diebo vindt u de benodigdheden om de algen in uw aquarium terug te dringen. Met name bij blauwalgen is het belangrijk om op tijd in te grijpen om te voorkomen dat ze uw aquarium verstikken. Ook hiervoor hebben wij speciale reinigingsmiddelen in ons assortiment. Groenalg op het raam van uw aquarium is meestal goed te verwijderen met een sponsje. Wanneer algen ook op uw planten te vinden zijn, verwijder dan de bladeren die het meest door de algen aangetast zijn. Op deze manier helpt u de planten te herstellen.

Verduistering

Wanneer u een aquarium heeft met weinig planten, kan het helpen om het aquarium enkele dagen te verduisteren. Door een gebrek aan licht sterven de algen in het aquarium af. Bouw het aantal uren verlichting vervolgens weer langzaam op.

Water verversen en filter verschonen

Een deel van het water verversen kan helpen het aquarium weer in balans te krijgen. Hoeveel water u moet verversen hangt af van welke alg er in uw aquarium zit en in welke mate deze voorkomt. Ook het filter schoonmaken helpt bij het zuiveren van uw aquarium. Bij ons in de winkel vindt u de beste filters voor elk type aquarium. Wij adviseren u graag bij het maken van de beste keuze.

Algen in het aquarium voorkomen

Algen voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Wanneer u na een algenplaag rekening houdt met de volgende factoren, verkleint u de kans op nieuwe algen aanzienlijk.

Verlichting

De verlichting in een aquarium is vaak van invloed op het ontstaan van algen. Zowel te veel als te weinig licht kan een oorzaak zijn. Zorg ervoor dat de hoeveelheid licht en de intensiteit van het licht passen bij de behoeften van uw aquariumplanten. Zet uw aquarium bovendien niet in direct zonlicht. Ook dit is een oorzaak van algenvorming. Voor een uitgebreide keuze aan aquariumverlichting bent u bij Diebo aan het juiste adres! Kom bij ons langs voor advies en informatie.

Waterkwaliteit

Houd het water in het aquarium gezond en zuiver. Het beste is om één keer per week ongeveer 10% van het water te verversen. Houd ook de pH-waarde van het water in de gaten. Wanneer deze boven de 7,5 uitstijgt geeft dit algen de kans om zich te ontwikkelen.

Aquariumplanten

Aquaria waarin planten het goed doen, hebben meestal weinig last van algen. Dit komt omdat aquariumplanten zorgen voor een biologisch evenwicht in de bak. Daarnaast geven ze zuurstof af en nemen ze nitraten en fosfaten op uit het water. Hierdoor krijgen algen minder kans om zich te ontwikkelen. U kunt bij ons speciale plantenvoeding kopen om de groei van uw planten te stimuleren. Ook hebben wij verschillende CO2-sets in de winkel liggen. CO2 toevoegen zorgt voor mooie, goed groeiende planten en verkleint de kans op algen.

Vissen

Zorg ervoor dat u niet teveel vissen houdt in verhouding tot de grootte van de bak. U kunt er ook voor kiezen om algenetende vissen, slakken of garnalen in uw aquarium te houden.

Voeding

Geef uw vissen niet teveel voedsel. Het teveel aan voer zakt naar de bodem en kan vervolgens gaan bederven. Hiermee vervuilt u het aquarium, maar geeft u ook algen de kans zich te ontwikkelen.

Nitraten en fosfaten

Wanneer nitraten en fosfaten in uw aquarium uit balans raken heeft u kans op blauwalg of groenalg. Er zijn bij ons verschillende testjes te koop om de waarden in uw aquarium vast te stellen. Wij helpen u graag wanneer u problemen heeft met de nitraat- en fosfaatwaarden in uw aquarium. Het is namelijk mogelijk om nitraten en fosfaten kunstmatig toe te voegen aan uw aquarium om de balans te herstellen.

Mocht u last hebben van algen of wilt u voorkomen dat algen in uw aquarium de overhand nemen,  loop dan gewoon even bij ons binnen. Met ons rijke assortiment hebben wij de juiste middelen in huis om uw aquarium in topconditie te brengen en te houden. Wij geven u graag persoonlijk advies en helpen u bij het maken van de juiste keuzes.